Update Canada! - Reisverslag uit Medicine Hat, Canada van Yvonne Poels - WaarBenJij.nu Update Canada! - Reisverslag uit Medicine Hat, Canada van Yvonne Poels - WaarBenJij.nu

Update Canada!

Door: Yvonne

Blijf op de hoogte en volg Yvonne

10 Maart 2008 | Canada, Medicine Hat

Ha allemaal!

Wat super gaaf, lief, leuk en tof dat jullie mij zoveel leuke berichtjes hebben gestuurd! Dankjewel!!
Kon ze toch best aardig gebruiken de eerste paar dagen hier..
Maar gelukkig ben ik nu aardig gewend.

Nog steeds kom ik er dagelijks achter dat Canada zoveel anders is dan ik vooraf had gedacht/verwacht.
Er wonen hier zoveel mensen uit verschillende landen. Dan hebben ze het over NL met het overvloed aan mensen uit het buitenland..Nou: Nl is er in vergelijking met Canada niets bij! overigens helemaal niet zo vervelend. Ik heb al zeker 4 patienten gehad waarmee ik gewoon NL kon praten! Veel NL boeren vertrekken richting Canada...Ze wonen hier al jaren maar toch blijven ze op de een of andere manier echte NL-ers. Best prettig om ze tegen te komen dus!
Ik vertelde vorige keer dat ik aardig op zag tegen mijn stage hier. Gelukkig is dat voor niets geweest! Vanaf de eerste dag ging het helemaal prima! Ik loop nu stage op de out patient department. ( alleen maar poli patienten) het lijkt een soort praktijkje daar. Er komen veel patienten na een operatie revalideren maar verder ook patinienten met allerlei klachten. Gevarrieerd dus.
Mijn stage begeleidster komt uit Suriname en heeft in NL de opleiding gedaan (getrouwd met Maarten Deenen, hoofd fysio hier, en wonder boven wonder geboren in het dorpje OVERLOON!) inderdaad, it's a small world!
Ik kan veel van haar leren en af en toe (want heb het nog wel eens nodig) tussendoor aan haar vragen wat 'dat woord' eigenlijk betekend. Handig!
Al valt me de taal 100 % mee! Wel aardig wat verschil met het engels wat ik op school geleerd heb. Veel termen zijn onbekend voor mij maar het leert snel wanneer je (bijna) niet anders kunt. Ik krijg zelfs complimenten..en blijkbaar is mijn accent zo leuk! (hoor ik niet vaak in nl..)

Verder is het leven naast stage best leuk en interessant..heb sinds 2 weken leuke nieuwe huisgenoten. We wonen er nu met 6 personen. (waarvan een, het kon ook niet anders, Hollands! woont al 25 jaar in CA) Allemaal stagiares in het ziekenhuis. Oftewel: een multidsciplinair huis!
Ben dit weekend met Jennifer (huisgenootje) en haar boyfriend naar Elkwaters geweest. Een groot meer hier in de buurt met een klein skigebied, het is nog open t/m pasen..wie weet dat het nog lukt voor die tijd om daar te gaan skieen. Anders gaan het dan toch de rockey mountains worden..he vervelend! ;)
Elkwaters is ongeveer 70 km van Medicine Hat af. voor de begrippen hier; om de hoek! We zijn in totaal 1 keer rechtsaf geslagen. Daar heb zelfs Ik (en zelfs anne-marie!)geen tomtom voor nodig!
Aangezien het nog maart is en sinds dit weekend de meeste sneeuw weg is ziet het er erg dood en dor uit. Het landschap heeft hier maarliefst 1 kleur: donker geel. Hoop dat dat richting april wat gaat veranderen..maar zal niet veel zijn. De prairie is natuurlijk niet voor niets de prairie. En waar er prairie is zijn er ook cowboys! :) Heel gaaf. Mooie hoed, blauwe spijkerbroek, flinke riem, geruiten blouse! Stoere mannen hier!En om mn integratie hier wat soepeler te laten verlopen heb ik natuurlijk ook een mooie hoed gekocht!! :) Dus nu ook: Stoere Yvonne's hier!

Opzich allemaal erg leuk en aardig om het land beter te leren kennen, maar ik merk ook dat ik NL mis;
De cultuur is erg anders hier. De mensen zijn anders in omgang met elkaar.
Ze zijn allemaal ERG aardig, maar daar blijft het bij..oppervlakkig. Ze zijn het tegenovergestelde van nederlanders. Niet eerlijk in wat ze vinden en wat ze denken.. ben er inmiddels al een beetje achter wat de reden hiervan is:
wat ik straks vertelde over de hoeveelheid mensen afkomstig uit verschillende landen. Ze nemen natuurlijk ook hun eigen geloof en cultuur mee. Hierdoor is het moeilijk hetgene wat je doet/zegt op een juiste manier te doen zonder iemand te beledigen. Oftewel, je kiest voor de zekere weg..je zegt niets..iedereen vind je aardig en je hebt geen problemen!
Opzich begrijpelijk dat mensen zo reageren..maar niets voor mij!
Dit valt niet alleen op straat op, maar ook in het ziekenhuis. Bijvoorbeeld bij de vergaderingen van fysio's. Discussies hebben ze niet..functioneel zijn die overleggen in mijn ogen niet echt. Iedereen zegt ja en amen.
En over amen gesproken! Ben zondag voor de probeer naar een baptistenkerk in Medicine Hat geweest. 2 huisgenoten gingen, en was eigenlijk wel nieuwsgierig hoe dat hier zou zijn.
Nou: ook dit is iets wat het verschil tussen het nuchtere NL en het zo andere Canadese leven duidelijk maakt.. De mensen (jong en oud) leggen hun hele leven en alles hier in gods handen.. Hij is the king!
Prima om een keer gezien te hebben..maar dat was voor mij dan ook genoeg.

Ik vermaak me hier dus wel prima..Heb trouwens ook de YMCA (sportcentrum) gevonden en heb een fiets te leen gekregen. Helaas ben ik de enige in deze stad die hier fietst. Mensen zijn hier niet aan gewent, ze schrikken van me als ze me zien, blijven achter me rijden, stoppen overal voor me, durven me niet in te halen. Af en toe is er een die het durft..Met een TE RUIME bocht gaan ze de uitdaging aan. Ja! lefgozers hier, die cowboys!
Over sportcentrum gesproken: Beste sportdames van SENECA en Driel! RESPECT voor jullie enorme discipline! (dit zegt genoeg over de mijne denk ik..) Maar die keren dat ik hier ben geweest heb ik veel inspiratie opgedaan! Dus maak jullie borst maar nat! ;)

Ik ga nog even proberen wat foto's erop te zetten zodat jullie ook een beetje een beeld krijgen van mijn te lange verhaal over het Canadese leven hier..

Hoop dat met jullie alles goed gaat!?!

Ik zou zeggen: ga zo door met die lieve en leuke berichtjes..dat bevalt me namelijk erg goed!
En mocht je in zijn voor wat anders..

510 6 Street SW
Medicine Hat AB T1A4J2

kaartjes, foto's, sokken, voedselpakketten, paaseieren, kaas..etc..LEEF JE UIT! ;)

En mocht je nou echt nieuwsgierig geworden zijn naar mijn engelse spreek kunsten met leuke accent:
tel:403 529 2348

Fijne week allemaal daar in NL

En tot berichts!

Veel groetjes x Yvonne

• 11 Maart 2008 - 08:33

Kelly:

Heyy Yvon!
    Wat super leuk, interessant, leerzaam, gezellig, mooi en anders allemaal! Fijn dat je nu wat meer gewend bent en dat het op de stage mee is gevallen. Ook nu je wat meer huisgenootjes hebt, zal het wennen steeds gemakkelijker gaan.
    En het is maar goed ook dat je Nederland een beetje mist, want we willen je nog wel terug hebben hoor!
    Maar geniet wel van deze tijd en alle ervaring die je op doet.
    Heel veel kusjes van Kelly

• 11 Maart 2008 - 09:05

Suus:

Heey Yvon!!
    Wauw, dat klinkt SUPERSS!!
    Ben blij dat je al aardig begint te wennen.. Wel echt super toevallig van die man uit Overloon. Het is idd maar een kleine wereld!
    Leuk om een uitgebreid verslag te lezen.. kan nu een beetje een beeld vormen van je bezigheden daar!
    Nou, het ga je goed lieve Yvon!
    En we contacten ;)

Liefs, kuss Suus

• 11 Maart 2008 - 09:37

Femke V/d Linde:

Hay Yvonne,
    Zo te horen heb je het prima naar je zin, leuk om je berichtjes te lezen :)!
    Veel pleziertjes en geniet van alles want voor je het weet zit je weer in het regenachtige Nederland :)!
    Groetjes X Femke

• 11 Maart 2008 - 11:51

Kim Dekkers:

oh oh, ik wordt nu al bang.... voor als je weer terug komt in Driel en ons weer "sportles" gaat geven haha!
    maar veel plezier nog daar!

liefs, kim

• 11 Maart 2008 - 12:44

Lieke Mooren:

Hey Yvonne, wat leuk om wat over je te lezen... hier gaat alles goed.. mijn buikje groeit goed.. volgende week de 20 weken echo... dus ben al weer op de helft... dus een spannende tijd... Heel veel plezier daar in Canada. kom maar op met die spannende verhalen.
    Groetjes Lieke

• 11 Maart 2008 - 13:10

Eline:

Hai lieverd! Grappig, dat je overal die Nederlanders weer tegenkomt en superfijn dat die stage bevalt! Ga zo door en blijf amuseren met je mooie verhalen! mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmwah!!!

• 11 Maart 2008 - 15:41

Anke Van Leeuwen:

Hee Yvonne!
    Wat een ontzettend gezellig verhaal!!! Geniet van alle leuke dingetjes. En dat adres van jou in Canada kan ik dat ook gewoon gebruiken om ff een kopje thee bij je te komen driken? ;-) Wie weet kom ik binnenkort wel ff langs! ;-)
    Heel veel liefs, xxx
    Anke

• 11 Maart 2008 - 16:28

Noortje:

Hey Yvonne,

Wat leuk om te lezen wat je daar doet.
    Lijkt me inderdaad raar om met jou spontaniteit en eerlijkheid te wennen aan de toch wat oppervlakkigere Canadesen. Wel fijn dat je het meer naar je zin hebt en leuke huisgenoten hebt.
    Veel plezier nog, geniet ervan.

x Noortje

• 11 Maart 2008 - 17:41

Marlie:

Lieve Poels..

Wat fijn om te lezen dat het je allemaal goed afgaat.
    Ook al zijn de mensen daar een beetje raar (lees Amerikaans) die zijn namelijk ook zo nep en oppervlakkig (veel dan he, de uitzondering daar gelaten)
    Maar dat je stagebegeleider uit Overlon komt, dat is echt TE toevallig!..
    Ga je naar de andere kant van de groe plas, kom je nog semi-dorpsgenoten van je mattie tegen!!

Ik vind het echt geweldige verhalen allemaal, dus ik zeg ga zo door..
    Maar volgende keer verwacht ik wel een foto van jou met hoed en zo'n stoere hill billy!haha..

En...sokken?? Ben je er nu al doorheen??

tot snel bericht en veel plezier en succes daaro!!

Dikke kus en knuffel, Marlie

• 11 Maart 2008 - 18:22

Tony T:

hello future Canuck with a cute ACCENT!!!houwe zo!!alles weer gelezen en begrepen dat je eigenlyk een jaartje in rotterdam of amstrdam had moeten wonen,not so much that they are like canadians but not as friendly as in een gehucht als Wanssum!MH to us is like a HICK town(another expression for you to learn)half the population walks around in "cowboy boots" have a cigaret in one hand and a beer in the other and before entering a no smoking store they stick een pruim tabak in d'r mond!!! en dat zyn de vrouwen!!!~ de mannen???rednecks!!! wel volgende keer wat over them!!!!
    tomorrow we leave Pahrump Nev. and head for Sacramento Cal where we will stay for about a week and then off to Pete and fam and then home,soon after we get home i will contact you via your regular email, in the mean time honey;;; take them canucks the way they are,stay long enough and you will learn to like them as much as you like the Wansummers!!!

bye bye honey, lotsa luv from the travelling CANUKKIES,Agaat en Tony
    OOOOOXXXXX

• 11 Maart 2008 - 23:22

Tante Marian:

Ha lieve Yvonne,
    Ik zie wel dat je al heel wat te vertellen hebt. Het klopt dus wel wat ze zeggen. 's-landa wijs, 's-lands eer.
    Met andere woorden, doe maar gewoon mee over en als je terug bent in Nederland vind je ons landje met die domme Hollanders weer even helemaal te gek!
    Eén ding is zeker: alles wat je meemaakt en leert, neemt geen mens jou nog af. (Als ik zo jong, mooi en pienter was als jij dan wist ik het wel.)
    Even een nieuwtje van deze kant!!!
    Ik kwam zondag 24 februari thuis van Oma en zag dat ze bij me ingebroken hadden. Alle deuren, lades en kasten stonden open. In plaats van 112 bellen, belde ik zonder nadenken, ja je raad het al, onze Sraar.
    Ik werd binnen 5 minuten verrast met twee politiemannen en twee minuten later met een team uit Wanssum. Te weten: onze Sraar, Maria en Tielke. Toen ik 's-avonds in bed lag besefte ik weer eens hoe blij ik ben met mijn zorgzame familie.
    Yvonne, genoeg van deze praat. Ik wens jou alle goeds. Pas goed op jezelf en probeer zoveel mogelijk te genieten van deze periode. Je mist Nederland wel maar vergeet niet: Nederland loopt niet weg en je familie, vrienden en vriendinnen ook niet. De mensen die echt van jou houden denken heel veel aan jou en dat zijn er veel.
    Lieve groet en dikke X
    Tante Marian

• 12 Maart 2008 - 16:11

Brecht:

Daaag Canadees,
    Ik zeg moi moi. Klinkt goe allemaal. Dat van het oppervlakkerige is idd jammer.. Maar erg fijn dat de huisgenoten al leuker en spraakzamer zijn als voorheen... Tof ook dat we kunnen genieten van de pictures.. Ik mis nog wel de koeien, de cowboys, het perd, en de riem, maar zoals marl zegt, verwachten we deze bij de volgende ronde ;). Geniet er nog van en velen grussen uit het a'damse / wanssumse!

adios jos!
    Dikke kus brecht

• 13 Maart 2008 - 19:30

Renelle (seneca):

Ha yvonne,

Dus jij bent een stoere yvonne met cowboy hoed tegenwoordig! Maar je was toch al stoer ook zonder cowboy hoed?
    De volgende keer wil ik wel eens een foto van jou en die hoed zien! En ook van die stoere mannen...:).

Fijn dat je zoveel leert van je stage en de cultuur, maar dus ook van de sportlessen in Canada! Ik zal iedereen inlichten dat zij alvast hun borst nat moeten maken voor de sportlessen in juni! Wel leuk hoor om ook eens te zien hoe de sportlessen gegeven worden!

Wel dame, heel veel (leer)plezier maar weer en ik ben benieuwd naar je volgende verhaal!

• 16 Maart 2008 - 15:06

Heidi:

Hey Yvonne,
    Erg leuk om je verhaal te lezen! Naast bewegen op muziek heb je ook nog schrijftalent, hi hi.
    Ik hoop dat je een leuke, boeiende tijd heb in Canada.
    Geniet ervan en dat komt wel goed lees ik!

Groetjes Heidi
    (BOM)

• 16 Maart 2008 - 15:06

Heidi:

Hey Yvonne,
    Ik hoop dat je een leuke, boeiende tijd heb in Canada.
    Geniet ervan en dat komt wel goed lees ik!

Groetjes Heidi
    (BOM)

• 20 Maart 2008 - 10:51

Monique (Seneca Spor:

Hi Yvonne,

Wat leuk om je belevenissen te lezen. Ga je nog iets speciaals doen met Pasen. Hier voltrekt zich zeker iets speciaals: 'n 'witte Pasen'.
    Wat sporten en discipline betreft: wij zijn bij Seneca natuurlijk hartstikke bevoorrecht met leuke, spontane, enthousiaste, bevlogen, aardige en vakkundige juffen! En dan is er (bijna) geen zelfdiscipline meer nodig om te gaan sporten. Je moet bij het YMCA ook vóór de groep staan ipv erin; de termen zijn al hetzeldfe: two-step, big Jack, squat, V-step, grapevine, etc. etc.
    Nou, nog een geweldige tijd en stage en een pachtige rondreis daar. Ennuh .... kom maar op met die afmattende oefeningen (in juni)!!

Groetjes, Monique

• 23 Maart 2008 - 14:17

Jose En Geert Peters:

Hoi Ivonne
    Leuk om te lezen dat het goed met je gaat. We blijven natuurlijk via Brechtje op de hoogte en we spreken pap en mam ook geregeld. De helft zit er op dus uitkijken naar Joep en lekker vakantie gaan vieren. Her ga je goed daar en we spreken elkaar wel weer.